-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
Openbare ruimtes worden nog meer ingericht als ontmoetingsplaatsen met speeltuigen voor kleine kinderen, sportterreinen, zitbanken om te praten, rusten, schaakspelen. Beschikbare ruimte in de eigen buurt verlaagt de drempel voor participatie en versterkt het sociaal weefsel rond de zalen. We laten geen enkele m² (publieke) ruimte onbenut: we activeren leegstaande panden sneller en slimmer. Hierbij is aandacht voor energiezuinige aanpak, zodat de energiefactuur voor de verenigingen daalt.
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
We zetten voluit in op fietsen naar school: beveiligen de trajecten, stimuleren groepsaankopen voor leerlingen via scholen en zorgen voor fietsopleidingen. We investeren in permanent autovrije schoolstraten waar mogelijk, en tijdelijke (met ingrepen tijdens de schooluren) waar het niet anders kan. We schrappen parkeerplaatsen en zorgen voor veilige fietsenstallingen aan en in scholen.
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
Net als een Brusselse Bouwmeester heeft de stad ook een eigen kinderrechten- en jongerencommissaris nodig. Deze commissaris waakt enerzijds over de toepassing van het IVRK in Brussel bij alle beslissingen die een impact hebben op de leefwereld van kinderen, jongeren, studenten en hun organisaties. Daarnaast kan de commissaris rekenen op een ondersteunend team dat participatieprocessen opzet voor en door Brusselse ketten en hun verenigingen en mee hun stem versterkt richting de overheid.
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
Brussel heeft één bevoegdheid met reële impact op het inkomen van mensen: de kinderbijslag. Brussel voerde een lager basisbedrag (€150) in, maar met veel sociale toeslagen. Hierdoor krijgen arme en lage middenklasse gezinnen extra ondersteuning en is het een reëel instrument tegen kinderarmoede. We monitoren de resultaten en sturen bij waar nodig. We willen dat er op termijn nog meer geld kan gaan naar sociale toeslagen om de ongelijkheid door kinderarmoede zoveel mogelijk weg te werken.
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
Er is een sterke overheid nodig, die het goede voorbeeld geeft. We hebben al hard gewerkt op vlak van mobiliteit (voetgangerszones, uitbouw fietspaden, investeringen in openbaar vervoer, P+R, …. De inkomsten die Brussel genereert uit de verkoop van emissierechten voor bedrijven die CO2 uitstoten moeten integraal naar het klimaatbeleid gaan. Op die manier kunnen we de Brusselaar helpen om zijn CO2 gebruik te verminderen zonder dat hij of zij daarvoor aan koopkracht moet inboeten.
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
We versterken de betekenis van de jeugdwerk in de stad. We willen dat de werkingen blijven inspelen op de gezamenlijke, lokale noden behoeften van onze ketten. Naast het bestaand jeugdwerk zetten we extra in op het ondersteunen van nieuwe organisatievormen van en door jongeren. De knowhow en zicht op de noden ligt bij de jongeren zelf. We stimuleren dus niet enkel vernieuwing vanuit de verenigingen, maar zorgen dat het netwerk van verenigingen verruimt met nieuwe bottom-up initiatieven.
-
Actiepunt 7: Andere actiepunten
We voeren de functie van night-ambassador in. Hij/zij moet ervoor zorgen dat onze stad ’s nachts bruist van leven waar het kan en stil is waar mensen willen slapen. Hij/zij is coördinator van de night council, een onafhankelijke, maar gemandateerde raad die alle betrokken actoren in een structurele dialoog bij elkaar brengt, organisatoren ondersteuning biedt, bemiddelt tussen overheid en particuliere initiatieven en sensibiliseringscampagnes opzet rond gezond en veilig clubben.
-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
Openbare ruimte is een belangrijk thema voor de jeugd. Het parlement is echter gemiddeld ouder, mannelijker en hoger opgeleid dan de Brusselse bevolking. Deze mensen weten dus niet wat er belangrijk is voor de jongeren. Agora wil een assemblee oprichten van gelote Brusselaars die representatief zijn voor de bevolking op vlak van leeftijd, opleidingsgraad en gender. Laat openbare ruimte een zaak zijn van de mensen!
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
Mobilitieit is een belangrijk thema voor jongeren die dagelijks met het openbaar vervoer of met de fiets door de stad moeten. Agora wil jongeren een waardige plaats geven in het debat door een assemblee oprichten van gelote Brusselaars die representatief zijn voor de bevolking op vlak van leeftijd, opleidingsgraad en gender. Dat is op dit moment niet het geval.
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
Agora wil een assemblee oprichten van gelote Brusselaars die representatief zijn voor de bevolking op vlak van leeftijd, opleidingsgraad en gender. Hierdoor zullen beslissingen beter overeenkomen met de zaken die de jeugd belangrijk vindt. De assemblee die Agora gaat oprichten zal automatisch voor meer inspraak zorgen van de jeugd.
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
Het parlement bestaat vaak uit politici die een cariere uitbouwen in de politiek en hier zeer goed voor worden betaald. Daardoor zijn ze vaak ver van het leven van de gewone mensen. Door een assemblee op te richten van gelote Brusselaars zullen themas die ons aanbelangen, zoals armoede, beter op de agenda geplaatst worden.
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
We hebben het gezien: jongeren zijn zich erg bewust van de milieuproblematiek, maar de huidige politiek slaagt er niet in om de problemen op te lossen. Politici zijn namelijk steeds bang dat ze niet herverkozen kunnen worden. Daardoor denken ze niet na op lange termijn. Agora wil een assemblee oprichten van gelote Brusselaars die representatief zijn voor de bevolking op vlak van leeftijd, opleidingsgraad en gender. Het huidige parlement is helemaal niet representatief.
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
Thema’s die belangrijk zijn voor jongeren zullen in een assemblee van gelote burgers gemakkelijker ana bod komen omdat er meer jongeren in een dergelijke assemblee zullen zitten. Agora wil namelijk een assemblee oprichten van gelote Brusselaars die representatief zijn voor de bevolking op vlak van leeftijd, opleidingsgraad en gender. Het parlement is daarentegen gemiddeld ouder, mannelijker en hoger opgeleid dan de Brusselse bevolking.
-
Actiepunt 7: Andere actiepunten
Een echte representatieve democratie via participatie en deliberatie
-
Actiepunt 1: Thema mobiliteit
Het verkeer in onze stad is een ramp en zich met de fiets of scooter verplaatsen is vaak levensgevaarlijk. Het Vlaams Belang pleit voor een doordacht mobiliteitsbeleid met verkeersluwe kernen waar mogelijk, en een vlotte doorstroming op de grotere assen. De overheid moet meer oog hebben voor de noden van de tweewielers. Waar mogelijk afgescheiden fietspaden bvb, en meer parkeerplaatsen voor scooters. Voetpaden moeten veel beter worden aangelegd. Openbaar vervoer moet veiliger en ook ‘s nachts.
-
Actiepunt 2: Thema armoede
Er is heel wat armoede in Brussel, ook bij jongeren. Terwijl de overheid massaal blijft armoede importeren en geld uitgeeft aan immigratie blijven onze eigen inwoners in de kou staan. Ook onze jongeren. Betaalbare huisvesting en gezondheidszorg zijn prioritair voor ons. We moeten ook volop investeren in werkgelegenheid – dat is de beste garantie tegen armoede.
-
Actiepunt 3: Thema Milieu en omgeving
Onze jeugd heeft enkel een toekomst in een gezond Brussel. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgen echter voor enorm veel fijn stof in onze lucht. Brussel moet kiezen voor spaarzaamheid (betere isolatie sociale woningen bvb) en investeren in onderzoek naar alternatieve brandstoffen (waterstof, thorium). Wat betreft sluikstorten willen we een harde aanpak van overtreders, maar ook gratis gebruik van meer containerparken in Brussel. Ook dierenbescherming staat hoog op de prioriteitenlijst
-
Actiepunt 4: Thema Vrijetijdsaanbod
In Brussel heeft de politiek vooral oog voor jongeren van ‘doelgroepen’. Allochtonen dus. Die kunnen rekenen op eigen jeugdwerkers, speelpleinen, ontmoetingsruimtes, etc. VB vraagt meer fuif- en sportruimtes voor alle jongeren, dus ook (en vooral) onze eigen jongeren. We willen ook betere ondersteuning van jeugdbewegingen en minder administratieve rompslomp voor vrijwilligers in het jeugdwerk. Voor de kleinsten moeten er meer en groenere speelruimtes komen.
-
Actiepunt 5: Andere actiepunten
De Brusselse jeugd heeft het recht op te groeien in een veilige stad. Wie criminele feiten pleegt moet snel en streng bestraft worden.Er moet ook een einde komen aan de no-go zones waar criminele bendes de plak zwaaien. Ook het ronduit seksistische machogedrag van vnl allochtone jongeren tegen onze meisjes moet hard aangepakt worden. Wie zich niet kan gedragen hoort hier niet thuis.
-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
- Meer Brusselse straten tot speelstraat
- Kleine (braakliggende) terreintjes als pocketspeeltuin
- In elk aangelegd park een speel- en ontdekkingszone voor kinderen
- Niet alleen buiten, maar ook in de binnenruimte kan er nog veel gedaan worden ten aanzien van kinderen, bijvoorbeeld schoolgebouwen
- buiten de schooluren
- Een kleuterspeelhoek in alle openbare gebouwen
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
- Meer verkeersveiligheid een absolute prioriteit.
- Verkeerspark voor kinderen
- Minstens een verdubbeling van de investeringen voor fietsinfrastructuur en we willen een verdubbeling van het budget voorfietsinvesteringen van 16 naar 32 miljoen euro
- Meer kruispunten in Brussel moeten conflictvrij worden. We geven extra prioriteit aan de omgeving van en belangrijkste routes naar scholen en kinderopvang
- Alle straten in Brussel met een school moeten schoolstraten worden.
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
- Jaarlijks 1000 Brusselse jongeren laten deelnemen aan een nieuw uit te werken vrijwillige burgerdienst
- De overheid moet inspraak & betrokkenheid positief benaderen
- Burgerparticipatie in de wijken
- Cocreatieprojecten van burgers (‘commons’) die in samenwerking met culturele organisaties en in overleg met de overheid tot stand komen, moeten kansen krijgen
- We pleiten ervoor om binnen het Gewest een kennisplatform op te richten voor burgerparticipatie & democratische vernieuwing
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
- Betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang
- Elke Brusselaar aan het werk
- CD&V wil dat alle uitkeringen en vervangingsinkomens opgetrokken worden tot boven de armoedegrens
- Ervaringsdeskundigen in armoede zorgen mee voor ‘klare taal’ in communicatie van de overheid naar de burgers
- Elke overheid(sdienst) zet maximaal in op de automatische toekenning van rechten en opsporing van niet-opname van rechten
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
- Brusselse stadsecoloog
- Groene experimenteerruimte voor buurtbewoners en scholen
- Nieuwe biodiversiteitspolen
- We organiseren in Brussel 1 autoloze zondag per seizoen
- Invoering ‘Koolstofpalen’, die per stuk lucht voor 100 bomen zuiveren via microalgen
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
- Een beleid voor meer kunst & cultuur in de publieke ruimte
- We zetten in op een breed en divers vrijetijdsaanbod dat ontmoetingen tussen mensen van alle generaties & culturen mogelijk maakt
- We willen de economische groeimogelijkheden van de vrijetijdssector ten volle benutten
- Zoveel mogelijk schoolkinderen moeten op een kwaliteitsvolle manier van opvang & vrije tijd kunnen genieten
- Alle overheden moeten samen voor de Brusselaars een ambitieus plan voor nieuwe sportinfrastructuur opmaken
-
Actiepunt 7: Andere actiepunten
Wat fuifruimte betreft willen we graag drie veilige en bereikbare fuiflocaties realiseren, waarvan één in de Brusselse Vijfhoek.
-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
- Meer ruimte voor jong en oud: voor voetgangers, fietsers, voor groen, speelruimte, bankjes, sport
- Schoolgebouwen moeten buiten de schooluren toegankelijk worden voor de buurt. Zo beschikken buurtbewoners over ontmoetingsruimtes, repetitielokalen en sportinfrastructuur
- Meer infrastructuur voor jongeren: minstens 2 skateparken, zwembaden, een fuifzaal. Bij nieuwe projecten altijd een check doen vanuit het jongerenperspectief
- Gratis WIFI punten, onder meer bij haltes van openbaar vervoer
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
- Ommekeer in mobiliteit: meer ruimte aan stappen, fietsen en openbaar vervoer, en minder aan de auto. Zo worden verplaatsingen sneller en veiliger
- Verkeersveiligheid als topprioriteit: straatracen wordt streng bestraft. Aangepaste infrastructuur, algemene zone 30, strengere handhaving. We aanvaarden niet dat mensen het leven laten in ons verkeer
- Sneller en vaker openbaar vervoer, in weekends, ‘s avonds, ‘s nachts. We willen uitstootvrij openbaar vervoer, zoveel mogelijk in eigen bedding
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
- We willen jongeren meer betrekken bij de besluitvorming, voor betere beslissingen en een betere maatschappij
- Inspraak voor jongeren niet alleen aan vergadertafels, maar ook met experimenteerruimte. Bij braakliggende terreinen, leegstaande gebouwen kunnen jongeren mee het tijdelijk gebruik invullen en dingen uitproberen (zoals het werk van vzw Toestand, JES)
- Jongeren mogen bij ons meebeslissen bij aanleg van infrastructuur voor jongeren: skatepark, jeugdhuis, …
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
- Een waardig minimumloon, uitkeringen boven de armoedegrens en inkomensgerelateerde kinderbijslag
- Alle jongeren evenveel kans om deel te nemen aan sociale activiteiten, door aangepaste tarieven en voldoende capaciteit
- Gezonde, biologische en lokale voeding goedkoop beschikbaar in scholen
- Mensen in armoede ademen vaak de ongezondste lucht in en rijden tegelijk het minst met de wagen. We willen gezonde lucht door goedkoper openbaar vervoer voor jongeren en ruimte voor fietsen en stappen
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
- De slechte lucht in Brussel is een aanslag op de gezondheid van onze jeugd en kinderen. We gaan voor schone lucht met een stevig mobiliteitsplan, 10.000 nieuwe bomen, groen in elke straat, woningisolatie
- Brussel als wereldleider in klimaatneutrale oplossingen
- Kansen voor jongeren door in te zetten op een economie die goed is voor mens en milieu: maakindustrie, vernieuwende technologie, waarbij afval niet bestaat
- Vervuiling aanpakken door 100% hergebruik en recyclage en minder plastic
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
- Met onze plannen zullen jongeren in de toekomst veel meer toegang hebben tot wat vandaag tekort schiet: een fuifzaal, skatepark, zwembad, sportterrein (in – en outdoor), ontmoetingsruimte, WIFI in openbare ruimte, …
- Meer ruimte voor jongeren om zelf te bepalen wat ze doen in hun vrije tijd: in de openbare ruimte (zie eerder), jeugdhuizen, …
- We verzamelen het vrijetijdsaanbod van de vele aanbieders (gemeenten, VGC, Cocof, gewest, …) op 1 plaats, voor meer overzicht
-
Actiepunt 7: Andere actiepunten
- Discriminatie werken we weg op alle gebieden, ook aan discotheken, bij studentenjobs. Dit doen we onder meer door meer praktijktests uit te voeren
- We willen dat alle Brusselaars op termijn minstens tweetalig zijn wanneer ze de school verlaten, door ook vakken in een andere taal aan te bieden, van jongs af aan. Zo geven we onze jeugd extra troeven mee bij het zoeken naar een job
-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
De N-VA wil investeren in propere en veilige speelpleinen voor jongeren zodat ze een plaats hebben om zich uit te leven. Sluikstorten in Brussel is een gigantische uitdaging. Met boetes en controles maken we Brussel opnieuw een aangename stad. We vrijwaren de open ruimte die er in Brussel nog is. Het is belangrijk voor onze jongeren om hun voeling met de natuur te blijven behouden. Verkeersveiligheid in schoolomgevingen is cruciaal. We zetten maximaal in op schoolstraten.
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
Brussel moet een fietsstad worden. We tekenen een gewestelijk fietsbeleid uit met een concreet investeringsplan voor veilige fietspaden. We bouwen nieuwe fietsenstallingen aan belangrijke Brusselse verkeerspunten en breiden het netwerk aan fietsboxen verder uit.Verkeersveiligheid is een topprioriteit. De verkeersregels moeten door iedereen nageleefd worden. We zetten sterk in op bijkomende flitscamera’s. We werken alle onveilige grote verkeerspunten weg.
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
We investeren in jeugdhuizen en jeugdlokalen die we multifunctioneel inzetten voor en door de jeugd. De stem van de Brusselse jongeren zelf is hierin zeer belangrijk. Jeugdverenigingen krijgen een duidelijke stem in het ontwikkelingsproces van nieuwe wijken & buurten in Brussel. We maken werk van een beleid voor kinderen en jongeren over de verschillende beleidsdomeinen heen en we kijken erop toe dat andere sectoren voldoende aandacht hebben voor de belangen van de jeugd.
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
Kinderen in armoede help je door het gehele gezin te ondersteunen. De N-VA gaat voor een gezinsgerichte aanpak waarbij één dossierbeheerder het aanspreekpunt van het gezin is. Die kan beroep doen op de achterliggende expertise van collega’s in de backoffice. We ondersteunen succesvolle initiatieven die kinderen in armoede actief betrekken bij sport, spel en andere buurtactiviteiten.
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
In Brussel maken we een inventaris op van het aantal bomen en werken we een ambitieus bomenplan uit. Elk plein verdient voor ons een heuse bomenpartij en bij elke aanleg van de openbare ruimte bekijken we of er bomen kunnen aangeplant worden. We breiden het aantal meetpunten voor de luchtkwaliteit uit. Bijzondere aandacht gaat naar de drukste straten en kwetsbare punten zoals scholen, ziekenhuizen en rusthuizen. Zo krijgen we een beter beeld van de effectieve luchtkwaliteit in Brussel.
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
We zetten in op het naschools openstellen van sportzalen in scholen. Uitbreiden en versterken van lokale jeugdwerkingen in alle Brusselse gemeenten: Elke Nederlandstalige jongere in Brussel moet zich in de vakantie kunnen uitleven in sport en spel. Bouw van een echte fuifzaal in Brussel waar alle Nederlandstalige verenigingen activiteiten kunnen organiseren.We bouwen nieuwe zwembaden in Brussel. Er is vandaag een schrijnend tekort aan plaatsen om een frisse duik te kunnen nemen.
-
Actiepunt 7: Andere actiepunten
Jongeren moeten in een veilige omgeving kunnen opgroeien en zich amuseren. Vandaag is Brussel, vooral ’s nachts, een onveilige plek om uit te gaan. We maken een omslag in het veiligheidsbeleid zodat jongeren gerust een stap in de wereld kunnen zetten. Jongeren hebben een toekomst nodig in de stad. Daarom blijven we verder investeren in uitstekend Nederlandstalig onderwijs in Brussel zodat elke jonge Brusselaar zijn of haar talenten optimaal kan ontdekken en verder ontwikkelen.
-
Actiepunt 1: Thema Openbare Ruimte
Ten eerste een veilige openbare ruimte : we geven prioriteit aan veilige voetpaden, oversteekplaatsen, bus en tramhaltes en aan traag verkeer op plekken waar er scholen zijn, waar jeugdverenigingen samenkomen, waar er parken en speel- en sportterreinen zijn. Ten tweede een openbare ruimte op maat van kinderen en jongeren : ook in drukke stadsgedeelten maken we groen-blauwe parkjes en bewegingshoeken waar kinderen veilig kunnen spelen en jongeren op een toffe manier kunnen en mogen ‘rondhangen’.
-
Actiepunt 2: Thema Mobiliteit
Brussel leren kennen en zich verplaatsen op een veilige en duurzame manier, dat is de doelstelling. Daarom zullen we de kost van een MTB abonnement voor leerlingen en studenten, alsook voor monitoren en leiding in een vast engagement, fors verlagen, zodat zij zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen in de stad. We willen ook het rijbewijs-op-school opnieuw invoeren zodat elke jongere die dat wil, op een juiste manier leert per auto rijden.
-
Actiepunt 3: Thema (Jeugd)participatie
De jongerenadviesraad van de VGC levert momenteel enkel adviezen. We willen experimenten met het ter beschikking stellen van een jaarlijks te besteden budget voor investeringen. Zo krijgt de jeugdraad meer ampleur en kunnen de jongeren zelf verantwoordelijkheid dragen – de professionals uit de jeugdsector buiten beschouwing gelaten – om zo vernieuwde projecten een kans te geven. Zo krijgen ook de jongeren die zich engageren in de jeugdraad, de kans om het jongerenlandschap beter te leren kennen.
-
Actiepunt 4: Thema Armoede
(Kans)armoede hypothekeert de kansen van jongeren. Daarom moet armoede asap worden aangepakt – dit begint bij gelijke kansen op school. Goed onderwijs, met programma’s die jongeren opvissen en er bovenop helpen, als ze dreigen uit de boot te vallen, is de beste garantie tegen kansarmoede en generatiearmoede. Daarom investeren we in onderwijs, breiden we begeleidingsprogramma’s uit en zetten werkervaringstrajecten op mét persoonlijke begeleiding, zodat elke jongere vooruit kan in het leven.
-
Actiepunt 5: Thema Milieu en omgeving
Een gezonde geest in een gezond lichaam omgeven door propere lucht. We maken werk van het terugdringen van de luchtvervuiling (LEZ verstrengen, fiscaal voordeel aankoop elektrische (bestel)wagens en fietsen/steps), promoten openbaar vervoer) en promoten het aanbieden van gezonde maar vooral lekkere voeding in het (hoger) onderwijs. Daarnaast willen we alle festivals en culturele/sportevents plasticvrij maken en de afvalberg verkleinen – and free beer for the recyclers?
-
Actiepunt 6: Thema Vrijetijdsaanbod
Brussel is een stad met een groot en divers (cultuur/sport/jeugd/streetart/…) aanbod, maar het verschil tussen de jongeren die de weg er naar toe kennen en zij die de weg niet kennen, blijft groot. Daarom willen we inzetten op wijkgebonden jongerenambassadeurs die andere jongeren meenemen en hen – al dan niet via het onderwijs – in contact brengen met clubs, verenigingen, artistieke collectieven, muziekscènes,… We willen opnieuw het inzetten van nachtbussen/trams/metros op de agenda zetten.

One.Brussels

Vlaams Belang

N-VA
